In memoriam - Csaba Ferenc (1953-2021)

2021. NOVEMBER 9. Hírek esemény

68 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Csaba Ferenc testnevelő tanár- labdarúgó edző.  Sportos családba született, így nem csoda, hogy az Ő életében is meghatározó szerepet játszott a sport és a testnevelés, melynek szeretetét a szülői házból hozta magával. Édesapja testnevelő tanárként a PVSK torna szakosztályának volt a megalapítója, majd a kajak-kenu sport megindítása is az Ő nevéhez fűződik Pécsett. Édesanyja tornász volt, de sokoldalúságát mutatja az is, hogy a PVSK női kosárlabda csapat első pontjait is Ő szerezte meg. Bátyja, a Pécsi Dózsa labdarúgó serdülő, majd ifjúsági csapatának volt játékosa, később édesapjával közösen, majd egyedül évtizedekig volt a pécsi kajak- kenu sport első számú vezetője.

 

Remek alkati adottságai (kiváló fizikum, átlagon felüli futógyorsaság, szuper bal láb és kéz, ami remek rúgó- és dobótechnikával párosult) révén több sportágban is sikeressé tették, de Ő végül a labdarúgás mellett döntött. 1969-ben lett a Pécsi Postás SE ifjúsági labdarúgó csapatának játékosa, később innen került a Pécsi Bányász Sportegyesületéhez, ahol először az ifjúsági csapatban, majd az NBI/B-ben szereplő felnőtt csapatában játszott. Behívták katonának, így Kiskunfélegyházára került, ahol a Kun Béla SE játékosa lett. 1974-ben leszerelt, hazajött Pécsre és a PEAC csapatába igazolt, ahol hamar meghatározó játékossá vált. 1976-ban a PEAC labdarúgó csapatával az Országos Egyetemi és Főiskolai Bajnokság I. helyén végeztek. A PEAC- ból 1977. őszén került a PVSK NBII.- es labdarúgó csapatához, ahol az 1978/79-es bajnoki évadban bajnokságot nyertek. A PVSK- ból a Pécsi Kinizsi SE labdarúgó csapatához került és ott fejezte be játékos pályafutását.

 

 A labdarúgás mellett a tanulást sem hanyagolta el. Általános iskolai tanulmányait a Bercsényi úti Általános Iskolában végezte, majd a Nagy Lajos Gimnázium diákja lett. Középiskolai tanulmányainak befejezése után behívták katonának. Leszerelése után felvételt nyert a Pécsi Tanárképző Főiskola biológia- testnevelés szakára, ahol tanári diplomát szerzett.  Főiskolai tanulmányainak befejeztével a Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumának tanáraként kezdi meg az oktató- nevelői munkáját. Innen a Pécsi Építők úti 506 Szakmunkás Képző Intézetbe kerül, majd a Pollack Mihály Építőipari Technikum tanáraként, majd igazgató helyetteseként dolgozik egészen nyugdíjba vonulásáig. Pedagógiai elkötelezettségét jelzi, hogy nyugdíjba vonulása után sem szakad el az oktatói-nevelői tevékenységtől. Óraadó tanárként tovább dolgozott a Pollack Mihály Építőipari Technikumban, majd a PTE-TTK karán, később a PTE- SZESZI- ben.

 

Tanári diplomájának megszerzése után sokáig a tanítás mellett, kizárólag a diáksportban dolgozott. A labdarúgás szeretetét igyekezett tovább adni, edzői diplomája megszerzése után a tanítás mellett edzőként is tevékenykedett a PMFC női labdarúgó csapatánál.  2004-ben a PVSK-hoz kerül, ahol nevéhez fűződik a női labdarúgó szakosztály megalakítása. Munkájának eredményességét igazolja, hogy a csapattal 2006/2007-ben sikerült az NBI.- be felkerülniük, ahol 2 évig szerepeltek. A hazai élvonalban való szereplés mellett a nemzetközi kupákon is jól szerepeltek. Az NBI.- ből való kiesés után évekig az NBII.- ben szerepeltek. 2016-ban a PEAC-hoz kerül, ahol szintén nevéhez fűződik a női labdarúgó szakosztály megalakítása.

 

Váratlan halála megrendítette a pécsi sportszerető embereket.

Fájó szívvel búcsúznak tőled a PEAC sportolói, edzői, vezetői és munkatársai.

Temetése 2021.11.11.-én 14:30-kor lesz a Pécsi Köztemető Dísztermében.