INTERJÚ DR. HORVÁTH BALÁZZSAL, A PEAC RÖPLABDA SZAKOSZTÁLY VEZETŐJÉVEL

2022. FEBRUÁR 15. Hírek sajtótájékoztató

Honnan és mikor indult útjára a PTE PEAC röplabda? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a röplabda térképén? 

A röplabda szakosztálynak évtizedes múltja van a PEAC-ban. Az "újkori" történelmének kezdete a 2000-es évek közepére pozícionálható. Ekkor indult el az a szakmai és szervezési munka, amely a szakosztályt jellemző jelenlegi állapothoz vezetett. A szakosztály célja színvonalas amatőr versenysport szervezése. Ez azt jelenti, hogy a sportági szakszövetség által szervezett versenyrendszerben veszünk részt, valamennyi korosztályban szakképzett edzőkkel készítjük fel a sportolókat a versenyekre, továbbá sportolóink sportjogi értelemben amatőrök, sporttevékenységükért díjazásban nem részesülnek. Fenti keretekre figyelemmel a hazai röplabda sport meghatározó tényezői vagyunk, az egyik legnagyobb létszámú röplabda bázis. Az eredményeket tekintve a középmezőnybe tartozunk, értelemszerűen távol a hivatásos sportolókat foglalkoztató, professzionálisan működő egyesületektől, gazdasági társaságoktól, amelyekkel való versenyzés nem is célunk. Fontos hangsúlyozni, hogy a szakosztály magában foglalja a férfi és a női szakágat is, amelyek egy vezetés alatti összevonása szakmai, gazdasági és szervezeti szempontból is indokolt volt, ez minden említett szempont alapján megerősítést nyert. Meg kell még jegyezni, hogy a röplabda szakosztály magában foglalja a strandröplabda szakágat is, férfi és női vonalon egyaránt. Strandröplabda területén a munka elején járunk, ebben sok lehetőség van még, országos szintű eredményeket azonban már az út elején is elértünk az elmúlt nyáron, ebben a szakágban is felkerültünk a hazai térképre.

 

Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Egyáltalán milyen módon és hol tudtok toborozni?

A szakosztály sportolói egyrészt saját nevelésű játékosok, akik nálunk kezdték a sportágat, másrészt a PTE-re érkezett hallgatók, akik egyetemi éveikre csatlakoznak hozzánk. Ezen túl a felnőtt csapatok tagjai között akadnak PTE-n már végzett hallgatók, akik a munka mellett még vállalják a játékot. Úgy gondoljuk, hogy ez a szemlélet felel meg a PEAC Alapszabályában foglalt célnak is. A saját nevelésű játékosok toborzására nagy hangsúlyt fektetünk, több pécsi általános iskola és középiskola is ún. bázis iskolánk, ahonnan a testnevelők közreműködése révén kerülnek a szakosztály kötelékébe az ifjú sportolók. Már 10 éves kortól várjuk a gyermekeket. Az egyetemi hallgatók a közösségi felületeken, illetve személyes kapcsolataik útján érnek el bennünket. A szakosztályban jelenleg közel 200 gyermek, hallgató, korábbi hallgató röplabdázik, amely kimagasló szám, ezzel a PEAC legnépesebb szakosztálya vagyunk. Ez édes teher annyiban, hogy a további létszámnövekedésnek, sőt már a jelenlegi létszámmal való működésnek is, a helyi létesítmény infrastruktúra szab határt, mert olyan nagy az igény a röplabdázásra, amelynek a jelenleg rendelkezésünkre álló teremkapacitás már nem tud megfelelni.

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt, hol folynak az edzések?

A szakosztály elérhetőségei Facebookon, interneten (peac.pte.hu) megtalálhatóak. Az edzések több létesítményben folynak, melyek között vannak egyetemiek (ÁOK-csarnok, MIK-csarnok, TTK-csarnok) és vannak külső helyszínek is (Kodály Gimnázium, Szent Mór Iskola). 

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnének eljutni? Milyen versenyekre készültök épp? Mi a következő megmérettetés? 

A szakosztály filozófiája az első kérdésre adott válaszban foglaltak szerint, színvonalas amatőr versenysport szervezése.

Konkrét célunk, hogy 10 éves kortól, heti 3-4 edzéssel képezzünk röplabdázókat, akik a Magyar Röplabda Szövetség által szervezett korosztályos versenyeken részt vesznek a mindenkori képességeinek megfelelő osztályban. Célunk emellett a PTE-re érkező magyar és külföldi hallgatók számára röplabdázási lehetőség biztosítása. Eredményességi célunk férfi és női szakágban is az országos második osztályban (jelenlegi NB I liga) való szereplés.

Mindkét nemnél, azaz férfi és női szakágban is elkezdődtek a bajnokságok mind felnőtt, mind utánpótlás (U13 - U19) szinten. Heti rendszerességgel következnek a mérkőzések. Azon sportolóink számára, akik az országos bajnokságokban nem vesznek részt, továbbá a városban iskolai, egyetemi kari szinten röplabdázóknak egy saját bajnokságot szervezünk, ez az ún. PEAC Liga.

 

Akire nagyon büszkék vagyunk (Szakosztály legkiemelkedőbb sportolója interjú) - Hoffmann Hanna 

 

Honnan jött az életedbe a röplabda?

8 évvel ezelőtt az általános iskolába, ahova jártam volt lehetőség felső tagozattól röplabda edzésre járni, az alapokat elsajátítani és fejlődni. Mivel mindig is érdekelt és tetszett a sport, ezért szívesen vettem részt ezeken a foglalkozásokon. Nagy könnyedséget okozott, hogy az akkori osztályfőnököm volt az edzőm és a tesi órákon is sokszor röplabdáztunk az edzések mellett. Sok játéklehetőség volt a diákolimpiákon más iskolák ellen, aminek a hangulata meginkabb megkedveltette velem a sportot.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

Az egyik ami büszkévé tesz, hogy van eredménye a rengeteg munkának, amit beleadok a röplabdába. Mégha a fejlődés nem is egy gyors folyamat megéri a sok-sok kitartást. Nagyon örülök neki, hogy tavaly óta, nem csak az utánpótlás csapatait segíthetem, hanem a felnőttet is támogathatom a jelenlétemmel az edzéseken és a meccseken is.

 

Mi az amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

A célom a röplabdával a folyamatos fejlődés, hogy minél magasabb szinten játszhassam ezt a sportot. Mindig kis lépésekben haladva megfontoltan igyekszem feljebb lépni fejben és technikailag is. A röplabda iránti szeretet segít abban, hogy ne csak egyénként, hanem csapatként is magabiztosan meneteljünk előrefelé céljainak elérésének érdekében.

 

Mennyiben tud ezekben a  céljaidban támogatni a PEAC? 

A PEAC több módon is támogat. A fejlődés érdekében lett több edzés és mérkőzés lehetőség. Megfelelő felszerelésekkel is mindig segítséget nyújt. Idén nyáron az egyesület strandröplabda ágon is rengeteget támogatott,  edzést, felszerelést és utazást is biztosítva a versenyekre. Végül pedig a nyáron beiktatott edzőtáborok könnyítették a visszarázódást a sportba.

 

Tanulás és sport. Összeegyeztethető? Ha igen, hogyan?  

Véleményem szerint a tanulás és sport néha nehezen, de összeegyeztethető. Szerintem egyik sem kell, hogy kizárja a másikat. Nehezebb időszakokban, amikor ki sem látok a tanulnivalóból, az edzésen való részvétel segít kikapcsolódni és leadni a felesleges feszültséget, ami után újult erővel, hatékonyabban tudom elvégezni a teendőimet.

 

Vannak példaképeid akik motiválnak?

 Nem igazán vannak példakepeim, habár apukámra mindig felnéztem, nem röplabda ágazaton, de egy sikeres sportkarriert végigvitt egy életszakaszában, amire büszkén tekinthet vissza. Az edzőimre is felnézek, mert kitartásukkal és a szabadidejük feláldozásával, mindenki fejlődésére maximális figyelmet fordítanak.

 

Szüleidnek, közvetlen hozzátartozóidnak is akadnak "feladatok" abban, hogy ilyen eredményeket érj el. Miben tudnak segíteni, támogatni?

Nagyon sokat jelent nekem, hogy érdekli a szüleimet a teljesítményem, támogatnak anyagilag, és amikor tehetik mindig ott vannak a meccseimen. A testvérem is az egyesületnél játszik mellettem és mindkettőnket maximálisan biztatnak a sportban. Ez is motivál a kitartásban és fejlődésben.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

Úgy gondolom mindenkinek van rossz napja, amikor nem úgy sikerül egy edzés, vagy egy meccs, ahogy az ember szeretné. Én próbálok rajta túllendülni lehetőleg minél gyorsabban és a következő lehetőségnél tiszta lappal indulni. Amikor nem sikerül egyből kilépni a rossz szériából, nagy segítségemre vannak az edzők és a gondolat, hogy ez átmeneti, szóval ennél jobb és jobb lesz idővel. Na és persze a csapattársaim biztatásával könnyebben túl vagyok a nehézségeken és az előttem lévő feladatokra koncentrálok.