Interjú Czéh László kosárlabda szakosztályvezetővel

2021. AUGUSZTUS 24. Hírek sport

Czéh László szakosztályvezetővel beszélgettünk a pécsi egyetemi kosárlabda kezdetéről, jelenéről és jövőjéről. 

Honnan és mikor indult útjára a PTE PEAC kosárlabda? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a kosárlabda térképén? 

Történetünk során háromszor nyertük meg az NB II-es bajnokságot, és jutottunk fel magasabb osztályba. A jogelőd PEAC-ban már a harmincas évek vége – negyvenes évek eleje óta kosárlabdáztak versenyszerűen. Az negyvenes évek végén, ötvenes évek elején, bár egy más rendszerű bajnokságban ugyan, de az NB I – ben is szerepeltek. 1976-ban vette fel a klub az Universitas-PEAC nevet, ezen a néven jutottunk fel 1981-ben az igazi NB I –be, igaz ez csak egy évet jelentett.

A kilencvenes évek elején ismét PEAC lettünk. Így 1995 – ben nyertük meg az NB II – t, és jutottunk fel az NB I B – be. Utoljára már PTE-PEAC néven nyertünk NB II – t 2011 – ben és 2014 –ig játszottunk az NB I B –ben. Jelenlegi célunk is az, hogy versenyben legyünk a bajnoki címért kiharcolhassuk a jogot a magasabb osztályba jutáshoz, azaz az NB II-ből az NB I B-be jussunk.


Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Egyáltalán milyen módon és hol tudtok toborozni?

Várjuk mindazon versenyszerű kosárlabda múlttal rendelkező egyetemistát, akik tudják vállalni a heti 4 esti edzést és segíteni tudnak céljaink elérésében. Az idei szezonban kb. 15-en játszottak a csapatban, fontos megjegyezni, hogy nemcsak az NB II-es bajnokságban, hanem az országos egyetemi bajnokságban is szerepelünk. Szinte kizárólag az egyetemisták köréből toborozzuk a játékosállományunkat, várjuk az idén felvett hallgatókat is.

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt, hol folynak az edzések?

Az Ifjúság úti sportcsarnokban tartjuk az edzéseinket az esti órákban, és a hazai meccseinket is ott játsszuk. Az elmúlt szezonban azonban a vírushelyzet miatt a Nagy Lajos Gimnázium sportcsarnokában is voltak edzéseink.

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnének eljutni? Milyen versenyekre készültök épp? Mi a következő megmérettetés?

Az elmúlt szezonban sikerült megnyerni az NB II nyugati csoportját, majd a rájátszást követően bejutottunk az országos négyes döntőbe is, amit Pécsett rendeztünk. Itt rendkívül szoros, kiélezett mérkőzések után sajnos nem sikerült győznünk. A most következő szezonban az a célunk, hogy ismét eljussunk a végső négyes döntőig, de ezúttal már ki tudjuk harcolni az első osztályba jutáshoz szükséges első vagy második helyezést.

Akire nagyon büszkék vagyunk (Szakosztály legkiemelkedőbb sportolója interjú). Nagy Kevin

 

Honnan jött az életedbe a kosárlabda?

Édesapám, valamint nagypapám is kosarazott régen, ebből adódóan kezdtem el én is.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

A PEAC-al elért tavalyi országos Final 4-ba jutás, valamint az Országos Egyetemi B33  Bajnokság 1. helyre vagyok leginkább büszke!

 

Mi az amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

Szeretnék a jövőben komolyabb szinten játszani (NB I B). Ezt szeretném, ha a PEAC csapatában megvalósulna, ezért ebben az évben egyértelmű cél a feljutás!

 

Mennyiben tud ezekben a  céljaidban támogatni a PEAC? 

Teljes mértékben.

 

Tanulás és sport. Összeegyeztethető? Ha igen, hogyan?  

Teljesen összeegyeztethető. Az edzések mindennap este 8-kor vannak, ezáltal sem a munkámmal (edző vagyok az Akadémián), sem a tanulással nem ütközik!

 

Vannak példaképeid akik motiválnak?

Konkrét példaképem nincsen. Az motivál, hogy magasabb bajnokságba jusson a PEAC kosárlabda csapata.

 

Szüleidnek, közvetlen hozzátartozóidnak is akadnak “feladatok” abban, hogy ilyen eredményeket érj el. Miben tudnak segíteni, támogatni?

Nekem már az is óriási támogatás, hogy hisznek bennem és ott vannak minden mérkőzésemen.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

Maga az, hogy játszhatok. A nehezebb napjaimat a kosárlabda mindig megkönnyíti.