INTERJÚ HORVÁTH GYULÁVAL, A PEAC CSÖRGŐLABDA SZAKÁGÁNAK VEZETŐJÉVEL

2022. ÁPRILIS 21. Hírek sport

Horváth Gyula szakágvezetővel beszélgettünk a pécsi egyetemi para csörgőlabda kezdetéről, jelenéről és jövőjéről

Honnan és mikor indult útjára a PTE PEAC para csörgőlabda? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a csörgőlabda térképén ? 

2014-ben szervez ődött meg a PEAC keretei között a Pécsi Tudományegyetem támogatásával és Hári József egyetemi sportiroda vez ető felkarolásával. Akkori célként fogalmazódott meg az egyetemi sportba való integrálása e parali mpiai sportágnak. Mára olyannyira teljesült, hogy külön női és férfi csapatot versenyeztetünk a nemzeti bajnokságba, valamint a PEAC csapata adja a női válogatott gerincét Hadobás Lilla, Mezei Anita és Horváth Szindi személyében.

 

Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Egyáltalán milyen módon és hol tudtok toborozni?

Jelenleg 19-en vagyunk a para sportszakosztály csörgőlabda szakágában. 3 edzővel dolgozunk 2 csapattal veszünk részt az NB-1 küzdelmeiben. A lányok a februári fordulót követően immár bajnokesélyesként lépnek pályára májusban. A fiúk 4. helyezésért vannak harcban a 2021/2022-es bajnoki évadban.
Bárkit szívesen látunk edzéseinken, ugyanis látóként (ép látószervvel) is részt lehet venni a szabályok szerint a bajnoki küzdelmekben. Érzékenyítő programokon keresztül mutatjuk be a csörgőlabda játékot, itt nyílik lehetőség olyan játékos kedvű emberekkel találkozni, akik érdeklődnek sportágunk után.

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt, hol folynak az edzések? 

Pécsett a Radnóti Gimi tornatermében vagyunk csütörtökönként 16:30-tól. Itt elértek bennünket. 

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnének eljutni? Milyen versenyekre készültök épp? Mi a következő megmérettetés?

Céljaink? Igen azok vannak, most májusban - mint említettem a- női Bajnoki Cím megszerzése. Távolabbi jövő képünk az egyetemi para sportcsarnok megépüléséhez kötődik. Nagyon szeretnék elősegíteni egy olyan csarnok megépítését, ahol otthonra lelhetünk a többi para sportág képviselőivel együtt. 
A következő megmérettetés időpontja május 15-én lesz Tatán. A Nemzeti Sportközpont csarnokában fejezzük be az idei küzdelmeket és itt kerül sor az évad díjátadójára is. 


 

Akire nagyon büszkék vagyunk (Szakág legkiemelkedőbb sportolója interjú)

 

Honnan jött az életedbe a para csörgőlabda?

2016-ban kaptam egy e-mailt, amiben látássérülteket toboroztak egy csörgőlabda nevű játékra. Ekkor még semmit sem tudtam a játékról csak sportolni szerettem volna valamit. Ezért jelentkeztem és ezzel elkezdődött életem egyik nagy kalandja.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

Nem tudok kiválasztani egyet. Mindegyik eredmény egy külön történet egy külön harc. Az eredmények, amelyeket elértem a csapataim eredményei is. Egyénileg mindent megteszek, hogy a bajnoki fordulókon és a versenyeken a legjobb formámat hozzam, de a csapattársaim nélkül semmit sem értem volna el. Ha ez egy egyéni sportág lenne könnyebb lenne választani, de jelen esetben minden eredmény csapatmunka eredménye. Én azokra a jellemvonásokra vagyok büszke, amire a sport tanított engem. A kitartásra, a higgadtságra, a mentális kiegyensúlyozottságra és a bajtársiasságra.

 

Mi az amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

Tavaly Finnországban 5. helyezést értünk el a B csoportos Európa Bajnokságban. Szeretném, ha a női válogatott idén is megtartaná ezt a pozíciót.
A jövőben szívesen részt vennék az utánpótlás nevelésben. Gondolok itt a sportág népszerűsítésére,tudás és tapasztalat megosztásra. A csörgőlabdás közösség igen kicsi közösség, ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy országszerte új tagokat toborozzunk. Én nagyon lelkes vagyok ebben a feladatban, mert szeretném, hogy minél több tehetséges látássérült fiatal átélhesse azt a kalandot, amit a csörgőlabda nekem adott.

 

Mennyiben tud ezekben a  céljaidban támogatni a PEAC? 

A PTE PEAC mindenben támogat amiben csak tud.

 

Tanulás és sport. Összeegyeztethető? Ha igen, hogyan?  

Amikor elkezdtem csörgőlabdázni akkor voltam végzős BA-s pszichológus hallgató.  Nekem abszolút nem volt teher a tanulás és a sport összeegyeztetése. Sőt, az edzések lendületet adtak a tanulmányaim elvégzéséhez. Az edzések segítettek a stressz és a feszültség levezetésében. A csapat akkor is mint most is fantasztikus emberekből állt. Olyan volt edzésre járni, mintha régi családtagokkal dolgoznánk egy közös cél elérése érdekében. Az edzések fizikailag kimerítőek, de lelkileg pihentetőek voltak.

 

Vannak példaképeid akik motiválnak?

Minden olyan csapattársam és edzőm példakép számomra, aki tanított nekem valamit a sportágról, az életről, az emberségről és a kitartásról.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

Mindig az a csapat, akivel aznap a pályán vagyok. Játék közben teljesen kikapcsolok és csak a társaimra és a feladatra koncentrálok.