INTERJÚ JANOVICS LÁSZLÓVAL, A PEAC PARASPORT SZAKOSZTÁLY ROLLING BASKET CSAPAT VEZETŐJÉVEL

2022. FEBRUÁR 9. Hírek sport

Honnan és mikor indult útjára a PTE PEAC kerekesszékes kosárlabda? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a kerekesszékes kosárlabda térképén? 

A Baranya Megyei kosárlabda Szövetség (BMKSZ) kezdeményezésére és támogatásával alakult meg a csapat 2018 nyarán. Azonban a szövetségnek nem feladata az egyes sportegyesületek működtetése, ezért Rolling Basket névre keresztelt csapatunkat 2018 őszén a PTE PEAC a Parasport Szakosztályába befogadta. A BMKSZ azóta is a csapat mögött áll.

A fő cél: Példát mutatni elszántságból, kitartásból, küzdeni tudásból, együttműködésről, motivációkról, egymás iránti tiszteletről, elfogadásról mind a fogyatékkal élő, mind pedig az ép emberek számára. Megteremteni és folyamatosan biztosítani a sportolás lehetőségét a fogyatékkal élő (mozgássérült) emberek számára, és a csapatból egy támogató, összetartó közösséget kovácsolni.

További célok: 

  1. Minél eredményesebben szerepelni a hazai kerekesszékes kosárlabda bajnokságban (3-5 éven belül a magyar bajnoki cím elnyerése).
  2. Minél több játékost adni a kerekesszékes magyar válogatottba (jelenleg 2-3 játékosunk tagja a válogatott keretnek).
  3. Kapcsolatok építése a magasabb kerekesszékes kosárlabda kultúrával rendelkező országok csapataival, hogy a lehető legtöbbet tanuljunk tőlük (edző és játékosok egyaránt).
  4. Biztosítani azok számára is a sportolás lehetőségét, akik csak a mozgás öröméért és a társaság kedvéért jönnek le edzésekre.

Az elmúlt 3 év arról szólt, hogy megtanultuk a kerekesszékes kosárlabda játék alapjait. Most már jelentkeznek az első eredmények: Tornagyőzelem a 3x3 streetball kupán a Magyar Kosárlabdázás Napja eseményén, ezüstérem a Magyar Kerekesszékes Kosárlabda Kupán. Sokat kell még tanulnunk, dolgoznunk. A legnagyobb kihívást számunkra a játékosok toborzása (különösen a fiatal fogyatékkal élők  esetében) jelenti.

 

Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Egyáltalán milyen módon és hol tudtok toborozni?

Minden olyan mozgássérült tudja játszani ezt a játékot, akinek többé-kevésbé ép felsőteste van. A gerincsérültek (paraplégek) számára is kiváló lehetőség ez a sportág, eddig nem ismert képességeik kibontakoztatására. 

Jelenleg 12 igazolt játékosunk van. Örömmel várunk és fogadunk minden érdeklődőt!

A toborzásra online felületeket (média kampány), a legkülönbözőbb rendezvényeken, érzékenyítő programokon való részvétellel készülünk. Elmegyünk általános és középiskolákba bemutatókat tartani. Együttműködünk a klinikákkal, rehabilitációs és traumatológiai orvosokkal, gyógytornászokkal, egyéb egészségügyi szakszemélyzettel, akiktől azt kérjük, hogy személyes ajánlással küldjék hozzánk a potenciális jelölteket.  

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt, hol folynak az edzések?

Az edzések Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémián (Pécs, Megyeri u. 74.) vannak kedden és pénteken 20:30 - 22:00 közötti idősávban. Aki nem tud önállóan közlekedni, azért elmegyünk, elhozzuk és edzés után haza is visszük.
Csapatunkról bővebben az alábbi linkeken lehet tájékozódni:

Az érdeklődők telefonhívását várjuk: +36 30/9794372

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnének eljutni? Milyen versenyekre készültök épp? Mi a következő megmérettetés?

A csapattal (amiben helyi fogyatékkal élő sportolók játszanak) bajnokságot nyerni 3-5 éven belül. A kerkesszékes válogatottal az EB C csoportjában mérkőzéseket nyerni.

A PTE PEAC Rolling Basket kerekesszékes kosárlabda csapat következő hazai bajnoki fordulója november 7-én a Nemzeti Kosárlabda Akadémián lesz.

 

Akire nagyon büszkék vagyunk (Szakosztály legkiemelkedőbb sportolója interjú)- Klaics Gábor 

 

Honnan jött az életedbe a kerekesszékes kosárlabda?

Az interneten olvastam hogy alakulóban van egy kerekes székes kosárlabda csapat, megbeszéltem a párommal és jelentkeztem.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

Az hogy a Magyar Válogatott tagja lehetek valamint most az is hogy a 2021-es Magyar Kupa mérkőzésen megszerezte a csapt az első győzelmét, ez által a csapat ezüst érmes lett.

 

Mi az amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

Mivel a válogatott tagja vagyok ezért szeretnék Europa bajnokságon játszani és minél több helyre eljutni a játék által.

A célom az hogy a lehető legjobban megtanulni a játékot valamint az egészségem kondícióm fenntartása.

Valamint a sportág népszerűsítése hogy még több mozgássérült megismerhesse ezt a játékot és ez által kimozduljon a bezártságból.

 

Mennyiben tud ezekben a  céljaidban támogatni a PEAC? 

A pécsi csapat támogatásában népszerűsítésében.

 

Vannak példaképeid akik motiválnak?

Igazából nincs példaképem. Saját magamat motiválom

 

Közvetlen hozzátartozóidnak is akadnak "feladatok" abban, hogy ilyen eredményeket érj el. Miben tudnak segíteni, támogatni?

Igen a párom is a csapat tagja ő segít mindenben nekem és a csapatnak is.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

Az hogy nem szabad feladni még így sérülten is meg lehet csinálni mindent csak kicsit másként