Megalakulásának története

A Pécsi Egyetemi Atlétika Clubbot a Magyar Király Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésével párhuzamosan 1923-ban alapították. A fekete-fehér klubszíneket választó Egyesület első elnöke Bakay Lajos egyetemi tanár volt. A PEAC az elmúlt közel 100 év során számos kiváló sportolót adott a városnak és Magyarországnak egyaránt.

Az Erzsébet Tudományegyetem sporttal kapcsolatos szabályzata az alábbiak szerint jelölte ki a hallgatók számára a kötelező testnevelés irányelvét:

„Minden 21 életév alatti férfi hallgatónak kötelező a testnevelés (nők nem kötelező). Az egyetem szabályzata szerint arra képességet és hajlamot mutató hallgatók a testnevelő tanár által magasabb testnevelési kiképzés céljából a Peac kötelékébe utalhatók és ez esetben a kötelező testnevelési foglalkozások alól felmenthetők.”

A szabályzat emellett elrendelte, hogy az egyetemi hallgatók csak a PEAC színeiben versenyezhettek, ez alól az Egyetemi Testnevelési Bizottság adhatott felmentést.

Az első évtizedekben a fentieknek megfelelően az Egyesület legkiválóbb szakosztálya az atlétika volt, mit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az 1930-as években az atléták közül Dr. Csaplár András síkfutó Amerikában 20 000 méteren világcsúcstartó lett, Bódis Mihály kollégiumi pályán ugrott 200,5, ami 2,5 cm-rel maradt el az amerikai Osborne világcsúcsától, míg a női atléták országos pontversenyben 1. helyet szereztek.

A klub eközben dinamikus fejlődésnek indult, 1928-ban megalakult a vívószakosztály, majd a labdarúgó szakosztály (melynek hazai pályája a 8000 fő befogadására alkalmas Tüzér utcai pálya volt). A 30-as évekből fennmaradt adatok szerint a PEAC taglétszáma a következőképpen alakult: atlétika 110 fő, labdarúgás 50 fő, vívás 80 fő, tenisz 16 fő, céllövő 20 fő, torna 68 fő, télisport 15 fő. Az évtized végén megalakul a kosárlabda szakosztály.

A világháborút követően jelentős változásokon megy keresztül az Egyesület, a hazai pályának számító Tüzér utcai sporttelepet elveszíti, nevét rövid időre Haladásra változtatják. Azonban a politikai változások mellett is fejlődő klubról beszélhetünk, hiszen megalakul többek között az asztalitenisz, röplabda, kézilabda, öttusa, sakk, természetjáró, sí, ökölvívó, úszó, vízilabda, szakosztály is. A férfi és női kosárlabda csapat az első osztályban vitézkedik, a torna és tenisz szakosztály kiváló eredményeket ér el.

A forradalmat követően a férfi röplabda NB II-es, kézilabda NB II-es, Asztalitenisz NB I-es (Dr. Kőhalmi, Dr. Pintér, Dr. Hrabovszky, Bátorfi). A focisták NB III –ban vitézkedtek és 3 alkalommal egyetemi és főiskolai magyar bajnokok (1968-ban Pécsett 1500 néző előtt). A vívószakosztály Gaál Csaba vezetésével több első osztályú csapatot ad, legjobb vidéki utánpótlásbázissal rendelkezik. Teniszezők NB I/B stabil csapatként szerepeltek (Tamásy Lia), míg az atléták számos válogatott sportolót neveltek (Tóth Klára, Patty István). Az Egyesület 1972-ben az ország legjobb egyetemi sportklubja.

1975-ben újabb változás történik az Egyesület életében, létrejön az Universitas PEAC, mint új pécsi csúcsegyesület Dr. Szigeti Lajos elnökletével. Az átalakítás célja: minőségi sport fejlesztése, tömegsport szervezése. A működésnek sajátos megoldása, hogy az egyes szakosztályokat egy-egy intézmény kiemelten támogatta. Az egyesület 8 szakosztállyal kezdte meg a munkát. Kiemelkedő eredmények asztalitenisz, kosárlabda, vívás. A vívók nemzetközi versenyt is rendeznek Pannónia Kupa néven, ahol több nemzet indult világbajnokokkal, az Orvostudományi Egyetem támogatásával. 1977-ben úszó szakosztály alakult Gaál Csabáné vezetésével (kiemelkedő sportoló Tóvári Ferenc főiskolai világbajnok)

Az Egyesület a rendszerváltozás környékén (elnök Dr. Pásztory Attila) is számos sikert könyvelhetett el, melyek közül kiemelkedett az aerobikosok (Katus Attila, Katus Tamás, Szentgyörgyi Rómeó) számos világraszóló sikere, az asztaliteniszezők, kézilabdások, kosarasok, röplabdázók és vívók sikerei. A 2000-es évek sikereit is ezek a szakosztályok szállították, már Dr. Papp Gábor vezetése alatt.

A napainkban a Dr. Ács Pongrác ügyvezető elnök vezetésével működő, 100 éves centenáriumára készülő Pécsi Egyetemei Atlétikai Club jelenleg közel 1000 taggal, 13 szakosztállyal biztosítja Pécs városában a sportolás lehetőségét a kicsiktől, az egyetemistákon át egészen a veterán korcsoportig. Az Egyesület keretein belül lehetőség van az asztalitenisz, birkózás, futsal, kézilabda, kosárlabda, röplabda, íjászat, labdarúgás, vívás elsajátítására és szervezett körülmények között történő űzésére. A hagyományos sportágak mellett a PEAC-ban a küzdősportok és szabadidősportok (sárkányhajózás, ultrafutás), parasport (boccia, csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda), valamint e-sport szakosztály is működik.

Az Egyesületben jelenleg 230 felnőtt igazolt versenyző mellett 450 utánpótláskorú versenyző sportol. A szakmai munka sikerességét mutatja, hogy 2010-ben az asztaliteniszezők nemzetközi Interkupát nyerek, 2018-ban a felnőtt Extraligában játszó férfi asztalitenisz csapat Országos Bajnokságot nyert, a 2018-ig a PEAC színeiben versenyző, saját nevelésű vívók (Berta Dániel, Peterdi András) csapat világkupát nyertek és részt vettek a felnőtt Európa- és Világbajnokságon. A birkózó szakosztályban két válogatott versenyző készül (Galambos Ramóna, Szmolka Nikoletta), a férfi röplabda csapat a saját nevelésű és egyetemista játékosokra építve hosszú évek óta az NB1 meghatározó együttese. A futsal és férfi kosárcsapat, valamint a férfi és női kézilabdacsapat az NB2-ben szerepel. Az elmúl években alakul parasport szakosztály csörgőlabdásai évről évre jobb eredményeken érnek el, a közeljövőben az NB1-be juthatnak. Az utánpótlás nevelést jól fémjelzi, hogy több saját nevelésű játékos is a korosztályos válogatott tagja, az asztaliteniszező Zombori Dávid egyéni Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett.

A PEAC saját tulajdonú sportinfrastruktúrával nem rendelkezik, azonban aktívan kiveszi a részét a kormányzat által meghirdetett sportinfrastruktúra fejlesztés programban, valamint részt vesz a TAO által kínált beruházásokban is. Az elmúlt években az Egyesület közreműködésével valósult meg a Verseny utcai labdarúgó öltöző fejlesztése, a kapcsolódó kisméretű műfüves pályák kialakítása. Jelenleg folyamatban van asztalitenisz csarnok kivitelezése, illetve az Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem közös kedvezményezettként jelentős forrásokat nyert el strandröplabda pálya, vívás és birkózás sportágakban megfelelő sportinfrastruktúra kialakításához. A PEAC célja, hogy a közeljövőben még több forrást tudjon elnyeri támogatóival a Pécsi Tudományegyetemmel és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen a városi és egyetemi infrastruktúra javítása érdekében.

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club 2018 év végén Pécs város kiemelt sportegyesületévé vált, mely címnek a birtokában részesülhetett a Magyar Kormány egyedi támogatásában 220 000 000 forint összegben. A 2019. évben felhasználható forrásból a PEAC a sportszakmai fejlődés mellett a létszámnövekedésre koncentrál, mely révén a kormányzat által biztosított fejlesztések hosszú távon fenntarthatóak lesznek.

A PEAC közép és hosszú távú célja, hogy a régió kiemelt sportegyesületeként minden szakosztálya válogatott sportolókat neveljen, illetve, hogy csapatai évről évre magasabb osztályban szerepelve töltsenek be minél meghatározóbb szerepet a magyar sportban.

 

Vissza a főoldalra