Parasport - Csörgőlabda szakág

 

 

A csörgőlabda (goalball) egy kimondottan látássérülteknek kifejlesztett labdás sportjáték. A játékot a II. világháború után találták ki a megvakult katonák rehabilitációjára, majd hamar az egész világon elterjedt. Magyarországon is már 50 éve játszák, a budapesti vakok intézetében és a gyengénlátók iskolájában sportszerűen oktatják.
Évtizedek óta terjed a népszerűsége Magyarországon, és egyre több csapat vesz részt a hazai versenyeken, bajnokságban.

Baranya megyében, Komlón 2005-2012 között, a Fehérbot Sportegyesület kereteiben lehetett ezt a játékot űzni. Az akkori csapattagok 2008-tól ugyan részt vettek az országos bajnokságban, de megfelelő háttértámogatás hiányában a csapat 2012-ben feloszlott.

A látássérült sportolók lelkében továbbra is élt a játék iránti szeretet és vágy, ezért keresni kezdték a folytatás lehetőségét. Így történt hogy 2014-ben Bögyös Zoltán felkereste a Pécsi Tudományegyetem Sportiroda igazgatóját Hári Józsefet kérve, hogy helyet biztosítsanak alkalmanként a játék szabadidőszerű eltöltésére. A PEAC a kérést felkarolva 2014-ben létrehozta Paraszakosztályát, melynek első csapata a csörgőlabdások lettek. A 6 fős sportolói csoport nemcsak helyet kapott a játék élvezetére, hanem teljes sportruházatot, védőfelszerelést, edzőt, segítőket is. Az edzések 2015 februárjában kezdődtek a Pollach Mihály főiskola tornacsarnokában, majd a Radnóti szakközépiskola tornatermében folytatódtak. A fantasztikus indulás, az edzések, a fejlesztő tervek  kialakítása, az első sikerek Poprocsi Tímea paralimpiai úszónak és Csilik Sándor edzőnek volt köszönhető. A befektetett idő, energia, munka, anyagiak hamar meghozták a gyümölcsüket. A csapat 2015 őszén robbant be a magyar országos bajnokságba, győzelmet-győzelemre halmozva. Végül 2016 tavaszán  a csapat aranyérmes lett a Magyar országos csörgőlabda bajnokság B csoportjában. További siker, hogy ettől az évtől, immár 3 éve folyamatosan  a csapat egyik vezéregyénisége Mezei Géza a bajnokság gólkirálya. Szintén a Peac támogatásának köszönhetően, a csapattagok  számos versenyen vehettek részt, bejárták az országot Szombathelytől, Budapesten át, Nyíregyházáig. A közös csapatépítő programoknak, a kirándulásoknak, a tengerparti hétvégéknek, köszönhetően egy nagyon összetartó, családias team kovácsolódott össze. A csapat 2017-ben bronz, 2018-ban ezüstérmes lett a Magyarbajnokságban. És nincs megállás! Ugyan a csapat összetétele időről időre változik, de a 2018-19 sportévadra már két csapatot nevez be a PEAC, indulunk az MB1 és MB2-ben is. A sportkörbe jelentkező látássérült fiúknak és lányoknak a szabadidős tevékenységen túl, lehetőségük nyílik kimagasló sporteredmények elérésére is, mint ahogy Hadobás Lilla és Mezei Anita sorstársainknak is sikerült, akik már az országos válogatott kereteiben több országban nemzetközi versenyeken, illetve a Riói paralimpián is ott lehettek.

 

 

 

 

Vissza a főoldalra