Interjú Réb Lászlóval, a PEAC női kézilabda szakosztály vezetőjével

2021. OKTÓBER 25. Hírek sajtótájékoztató

Honnan, és mikor indult útjára a PTE PEAC női kézilabda? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a kézilabda térképén?

A pécsi női kézilabda egyik, ha nem a legmeghatározóbb egyesülete volt, és jelenleg is az a PTE PEAC. Az egyesület, és azon belül a szakosztály célja, hogy a PTE-n tanuló diákok minél magasabb osztályban, megfelelő körülmények mellett sportolhassanak. Az országunk kézilabdatérképén a harmadosztály elején található egyesületünk, harcolunk a másodosztályba kerüléséért!

 

Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Milyen módon és hol tudtok toborozni?

Lényegében szakosztályunk ajtaja mindenki előtt nyitva áll, de azért azt tudomásul kell venni, hogy ifjúsági, illetve felnőtt szinten azért már szükséges egyfajta előképzettség ahhoz, hogy részt tudjanak venni a mérkőzéseken. Szakosztályunk létszáma jelenleg negyven fő. Kimondottan toborozni nem szükséges, mert az egyetemre jelentkező, és már kézilabdás múlttal rendelkező diákok jönnek hozzánk sportolni, illetve van megállapodásunk a PSN Zrt.-vel és a Kozármisleny Sportegyesülettel, ahonnan kapunk játékosokat ifjúsági és a felnőtt csapatunkba.

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt? Hol folynak az edzések?

A szakosztályt megtalálni a PTE TTK-n lehet, ott, az egyetemi csarnokban folynak az edzéseink is. A kapcsolattartónk Rosenberger Rita, akit a +36 30 982 1636-os telefonszámon lehet elérni.

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnétek eljutni?

A szakosztály célja rövidtávon, hogy népszerűsítse a kézilabdasportot, hosszútávon pedig szeretnénk visszakerülni a másodosztályba, ezáltal perspektívát nyújtani minél több kézilabdás fiatalnak, hogy a Pécsi Tudományegyetemet válasszák tanulmányuk elvégzéséhez, majd ezt követően szeretett városunkban éljék életüket és leendő gyermekeiket is ide hozzák sportolni egyesületünkbe. Már javában zajlik a 2021-22-es szezon. Idén szeretnénk egyet előrelépni a tavalyihoz képest, amikor a második helyet szerezte meg a felnőtt csapat az NB II-ben.

 

A szakosztály egyik büszkesége Palaczki Lilla, aki az ifjúsági együttes húzóembere, és fiatal kora ellenére már a felnőtt csapatban is több alkalommal bemutatkozhatott.

 

Honnan jött az életedbe a kézilabda?

Másodikosztályos korom óta kézilabdázok. Az Anikó Utcai Általános Iskolában kezdtem, majd folytattam „komolyabb” szinten a kézilabdát a PSN Zrt-nél. Igazából az egyik osztálytársam ajánlotta szabadidős foglalkozásnak ezt a sportot, ugyanis tipikusan az a diák voltam kicsiként, aki minden szakkörön ott akart lenni, ezért gondoltam, kipróbálom, azóta is nagy szerelem nálam ez a sport.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

Sajnos nem rendelkezek nagy eredményekkel. Tisztában vagyok a teljesítményemmel, és hogy rengeteget kell, hogy fejlődjek, fiatal és rutintalan is vagyok még, de amire büszke vagyok, hogy kétszer is elnyertem az Év sportolója címet a PSN Zrt-nél. Ez adott löketet, hogy ne álljak meg és folytassam.

 

Mi az, amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

Mindig kis célokat tűzök ki magam elé, kis léptekben haladok. Eddig szerettem volna a felnőtt csapat tagja lenni, és ennek nagyon örülök, hogy sikerült. A következő, amit meg szeretnék valósítani, hogy egyszer egy NBI/B-s meccsen kapjak játéklehetőséget.

 

Mennyiben tud ezekben a céljaidban támogatni a PEAC?

Felnőtt csapatunk jelenleg az NB II-ben játszik, és ha sikerül feljutnunk az NBI/B-be, akkor egy karnyújtásnyira lenne a célom beteljesülése.

 

Tanulás és sport. Összeegyeztethető? Ha igen, hogyan? 

Nagyon nehezen, de igen összeegyeztethető, hiszen az iskola nagyon fontos a jövővel kapcsolatban minden diák számára, viszont a sport szerintem elengedhetetlen a mindennapokból, ezért rengeteg lemondással jár, hogy ez a két elfoglaltság valamilyen formában összhangba kerüljön.

 

Vannak példaképeid, akik motiválnak?

Legnagyobb példaképem számomra anyukám, hisz a nehéz napjain is képes a maximumot kihozni magából és bármit megtenne azért, hogy számomra minden tökéletes legyen.

 

Szüleidnek, közvetlen hozzátartozóidnak is akadnak “feladatok” abban, hogy ilyen eredményeket érj el. Miben tudnak segíteni, támogatni?

A legjobban abban tudnak segíteni, hogy támogassák a sportot. Számomra egy elengedhetetlen foglalkozás lett, és tanulás szempontjából se volt még panaszom arra, hogy ez rossz. Sőt, olykor egy kemény edzés után sokkal fogékonyabb az agyam a tanulásra, mint egy hosszú sulis napom után. Lehet sokszor lelkileg nehéz, és soknak tűnik az egész, de nekem ez egy olyan alap napi tevékenység lett, ami ha nem lenne, nem találnám a helyemet.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

Egy nehéz nap után számomra az egyik legjobban az edzés segít, mert „kitombolhatom” a napi feszültséget, ami összegyülemlett bennem és esetleg a csapattársaimmal ki tudom beszélni a történéseket, amik rosszabbá tették a kedvemet. Olyanok nekem, mint a második családom, bármikor számíthatok rájuk, ha csak egy-két jó szót mondanak, vagy tanácsokkal látnak el, nagyon sokat tudnak segíteni.