INTERJÚ SZAPPANOS ZOLTÁNNAL, A PEAC PARA BOCCIA SZAKOSZTÁLY VEZETŐEDZŐJÉVEL

2021. OKTÓBER 28. Hírek sajtótájékoztató

Honnan és mikor indult útjára a PTE PEAC Para Boccia? Mi a cél? Hol helyeznéd el magatokat a Para Boccia térképén? 

2006-tól a Mozgássérültek Lendület SE-ben működött Pécsen a para boccia, azonban 2017-től az egyesület csatlakozott a PTE PEAC parasport szakosztályához, így ma már az egyetemi sportklub kötelékében szerveződik tovább a boccia sport. A szakosztályi munka során heti rendszerességgel edzéseket és a hazai, illetve nemzetközi versenyekre történő elutazást, valamint részvételt biztosítunk. Fontos hangsúlyt helyezünk a sportági bemutatókra, ahol gyermekekkel és felnőttekkel ismertetjük meg az egyesületet, együtt játszunk, beszélgetünk, ezzel is segítve a fogyatékossággal élő emberek integrációját.

Célunk, hogy az országban olyan műhelymunkát alakítsunk ki Pécsett, ami más városokban is megvalósítható, így is segítve a boccia sportág fejlődését.

Mindemellett az egyik legfontosabb küldetésünk, hogy a sport által sportolóink részére az önálló életvitelhez szükséges képességeiket fejlesszük és egy erős közösséget biztosítsunk részükre, ahol a bizalom és az, hogy számíthatunk egymásra, a legfontosabb erő. Küldetésünk, hogy az óvódákban, iskolákban, középiskolákban megtaláljuk azokat, akik érdeklődnek a sport, ezen belül a sportágunk iránt, és segítsük nekik elérni álmaikat, céljaikat mind a tanulásban, mind a sportban, mind az önálló életben. A versenysportban célunk, hogy eredményesek, sikeresek legyünk hazai és nemzetközi szinten is.

Szeretnénk, és ezért dolgozunk, hogy 2024-ben és 2028-ban is legyen pécsi PEAC-os boccia sportoló a paralimpián. Ma Magyarországon egyetlen parasportágnak van országos szövetsége, ez pedig a boccia. A Magyar Para Boccia Szövetségnek 10 egyesület a tagja jelenleg, de számos városban szerveződnek újabb csapatok. Az elmúlt évek eredményei alapján az élvonalban van jelenleg a PEAC para boccia csapata.

 

Kik jöhetnek hozzátok? Mennyien vagytok a szakosztályban? Egyáltalán milyen módon és hol tudtok toborozni?

Bárkit szívesen látunk, aki sportolni szeretne, vagy csatlakozni egy jó hangulatú és összetartó közösséghez. Legyen az sportoló, kísérő, segítő, önkéntes vagy érdeklődő szakember. Jelenleg 8-9 sportolóval dolgozunk együtt rendszeresen, akik közül ketten válogatott kerettagok. Ki kell emelnünk csapatunk fontos részét képező remek segítőinket, évek óta velünk dolgozó szakembereket, akik nélkül ez az egész nem tudna működni. Ők 10-16-an vannak a feladatainktól függően. Kapcsolatban vagyunk iskolákkal, civil szervezetekkel, számtalan sportági bemutatót tartunk és a velünk együtt dolgozókon keresztül is sokan csatlakoztak már hozzánk.

Kiemelem a nagyon jól, és alaposan működő közösségi oldalainkat, melynek sajátos stílusa sok követőt, támogatót vonz, többen ezen felületeken látottak, olvasottak alapján kerestek meg minket.

 

Hol lehet megtalálni a szakosztályt, hol folynak az edzések?

Hazai kategóriás játékosaink a Nevelés Központ tornacsarnokában edzenek, keddi napokon 17-19 óráig. Válogatott kerettagjaink a hétfői, csütörtöki és pénteki napokon az ÁOK Szigeti úti alagsori csarnokában dolgoznak rendszeresen.

Közösségi oldalainkon is megtalálnak minket, Facebookon PTE PEAC Lendület néven szerepelünk, Instagramon ptepeaclendulet a nevünk, illetve az én e-mail címemen is lehet kérdéseket feltenni (szappizoli@gmail.com).

 

Mi a szakosztály célja rövid és hosszú távon? Hová szeretnének eljutni? Milyen versenyekre készültök épp? Mi a következő megmérettetés?

Rövidtávú céljaink, hogy amint a magyar szövetség országos versenyt tud rendezni, azon minden sportolóval részt vehessük, hiszen a Covid miatt 2019-ben éppen itt Pécsett volt utoljára verseny. Ez az indulási lehetőség mindennél fontosabb. Azt követően jövőre, ha újra feláll a hazai versenyrendszer, akkor szeretnék megőrizni összetett bajnoki címeinket, helyezésinket, szeretnénk a legeredményesebb egyesületek első három helyén végezni.

Válogatott kerettagjaink jelenleg a november végén, Spanyolországban megrendezendő Európa-bajnokságra készülnek, ott jó lenne eredményesen szerepelni, meglepést okozni. Szabó Alexandrának lehetősége nyílhat jó szereplés esetén, hogy végig harcban legyen a 2024-es, párizsi paralimpiára kijutást jelentő kvalifikációs versenyben. 2028-ban szeretnék, ha ő és Berkes Gergő is kiharcolná a részvételt a Paralimpiára.

 

Szabó Alexandra a PTE BTK közösségszervező hallgatója, BC4-kategóriában válogatott sportolója a para boccia szakosztálynak.

Honnan jött az életedbe a para boccia?

2011 és 2012 között találkoztam vele az iskolában. Volt asuliban egy ifjúsági verseny, amin részt vettem és azóta is benne ragadtam.

 

Melyik eredményed tesz leginkább büszkévé?

Őszintén szólva az összesre büszke vagyok. Ezek az eredmények által vagyok az, aki.

 

Mi az, amit el szeretnél érni? Mi a célod a sporttal?

A fő célom az abszolút a Paralimpia. Addig még sokat kell fejlődjek, de igyekszem mindig a legjobbat kihozni magamból.

 

Mennyiben tud ezekben a céljaidban támogatni a PEAC?

Az egyesületem próbál mindenben segíteni.

 

Tanulás és sport. Összeegyeztethető? Ha igen, hogyan?

Nagyon nehéz összeegyeztetni, a hetem úgy telik, hogy két napot az egyetemen vagyok reggeltől estig és a többi hétköznapokon meg edzésem van.

 

Vannak példaképeid, akik motiválnak?

A csapattársaim azok, akik mindig tudnak motiválni.

 

Szüleidnek, közvetlen hozzátartozóidnak is akadnak “feladatok” abban, hogy ilyen eredményeket érj el. Miben tudnak segíteni, támogatni?

A szüleim nyilván büszkék rám, de a legfőbb támogatóm, aki közel áll a hozzám, a legjobb barátom és a stáb összes tagja.

 

Mi motivál a nehezebb napokon?

A legfőbb célom elérése.