Sportban is kiválóak a PTE hallgatói

2022. AUGUSZTUS 1. Hírek sport

A Pécsi Tudományegyetem sportolói európai és világversenyeken is sikerekkel vettek részt az utóbbi hetekben. A sarasotai Klub Legénység Világbajnokságon a PTE-PEAC sárkányhajósai világbajnoki címet szereztek, mellé két ezüstérmet is begyűjtöttek, míg az Európai Egyetemi Játékokon a PTE színeiben versenyző sportolók az asztaliteniszben, judóban és tollaslabdában bezsebelt három ezüstéremmel és két bronzéremmel az eddigi legeredményesebb részvételt tudhatják maguk mögött.

PEAC sport

„Egy világbajnoki arany, összesen öt ezüstérem, két bronzérem, egy negyedik hely, három ötödik és két hatodik hely. A fenti eredménysor egy nagyobb egyesület éves érem és helyezés termése is lehetne, azonban ezt az eredményt a PTE sportolói három hét alatt érték el két nagy sporteseményen” – foglalta össze az elmúlt hetek kiváló eredményeit dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. „A kiváló sporteredmények révén a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi és hazai láthatósága is jelentősen nő, bízunk benne, hogy a PEAC és a PTE sportolói itt nem állnak meg!”

 

Az Európai Egyetemi Játékokon születtek meg az első érmek, amelyeket az asztaliteniszők hozhattak haza Pécsre. A négy PEAC-os asztaliteniszező, Bognár Bence, Kovács Sebestyén, Mihalovity Dominik, Molnár Dávid négyes az Európai Egyetemi játékokon a csoportban finn, brit, lengyel ellenfelet utasított maga mögé, majd az egyenes kieséses szakaszban újabb lengyel csapatot győztek le, a legjobb négyért a bécsi egyetemi csapat ellen nehéz mérkőzésen, de ismét győztesen hagyták el az asztalt, sajnos az újabb lengyel csapattal már nem bírtak, így egy kiváló bronzérmet szereztek. „A csapat különlegessége, hogy amellett, hogy mind a négyen PEAC-os sportolók, mind a négyen az Egészségtudományi Kar hallgatói. A srácok egyéniben és párosban is asztalhoz álltak a viadalon, amelyen a Molnár-Kovács duó egészen a döntőig menetelt és egy gyönyörű ezüstérmet szerzett. Itt ki kell emelni Orosz Gábor vezetőedző és Varga László edző emberfeletti munkáját. Fontos megjegyezni, hogy míg az egyetemisták a Lodzban bizonyítottak, a fiatalabb korosztályt képviselő Hőgye Dániel az ifjúsági EB-n szerezett csapatban 9. helyet” - ismertette a részletes eredményeket dr. Ács Pongrác, az Egyesület ügyvezető elnöke. 

 

Az asztaliteniszezők sikerét követően a PTE színeiben Beringer Fatime judo -48 kg kategóriában jutott el a harmadik helyig, majd Varga Brigitta Timea 57-63 kg kategóriában menetelt el az ezüstéremig. A tollaslabda zárta a PTE-s küldöttség programját, itt Gonda Daniella Csilla női egyéniben jutott el a döntőig, ahol ezüstéremmel fejezte be a küzdelmeket.

 

Decsi István a PTE kancellárja, a PEAC társadalmi elnöke örömteli hangvételben foglalta össze a PTE-hez kötődő sikereket: "Nagy öröm és büszkeség, hogy sportolóink rengeteg szép eredménnyel, köztük nagyon sok éremmel tértek haza a nemzetközi versenyekről. A PTE ma határozottan az egyik legsportosabb egyetem, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club pedig 99 éve meghatározó alakja a pécsi, regionális és hazai sportéletnek. Az idei, centenáriumra felvezető év eddig kiemelten eredményes, hiszen már 2022 májusa és júniusa a PEAC-os bajnoki címektől és feljutásoktól volt hangos, a férfi asztalitenisz csapat megvédte címét az Extraligában, a női NB2-es kézilabdacsapat megnyerte a délnyugati csoportot és osztályozó nélkül jutott fel a másodosztályba, míg a focisták a megye bajnoki címet Pécsváradon hódították el, majd az osztályozót 7-2-es arányban megnyerve jutottak az NB III-ba, a férfi NBII-es kosarasok megnyerték az osztály nyugati csoportját, bejutottak a Final4-ba, ahol sajnos a feljutás már nem sikerült, a vízilabdázókat is csak egy gól választotta el a bajnoki címtől."

 

A sikerekre a koronát a pécsi sárkányhajó-csapat világbajnoki címe tette fel. Dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke szerint a sárkányhajósok egészen elképesztő fejlődést mutattak az elmúlt 8 évben: "A Hári József és a PTE Sportiroda támogatása által útjára indított szakosztály a kezdeti Dunai Regattás szereplést követően vált a hazai, és most már a nemzetközi sárkányhajós társadalom kiemelt tagjává. A szakosztály napi életét Varga Tamás szervezi, akinek a munkája nélkül nem valósulhatott volna meg az utazás, bízunk benne, hogy az elért eredmények további erőt adnak számára a munka sikeres folytatásához. A szakmai munkát Gard Richárd irányította, az eredményeket látva nem is akárhogyan, örömteli, hogy az edző úgy nyilatkozott a verseny után, hogy már látja az új célokat! Mind a 33 résztvevő érdemeinek kiemelésére nincs külön már hely, azonban a részletes eredmények bemutatása mellett nem mehetünk el:

 

  • Egyetemi kategória, férfi-nő mix: 200 méter: Világbajnok a PTE-PEAC gárdája. 
  • Egyetemi kategória, férfi-nő mix, 500 méter: Világbajnoki ezüstérmes a PTE-PEAC gárdája.
  • Egyetemi kategória, férfi-nő mix, 2000 méter: Világbajnoki ezüstérmes a PTE-PEAC gárdája.
  • Premier női, 200 méter: Világbajnoki 4. a PTE-PEAC gárdája.
  • Premier open, 200 méter: Világbajnoki 5. a PTE-PEAC gárdája.
  • Premier női, 500 méter: Világbajnoki 5. a PTE-PEAC gárdája.
  • Premier női, 2000 méter: Világbajnoki 6. a PTE-PEAC gárdája.
  • Premier open, 500 méter: Világbajnoki 6. a PTE-PEAC gárdája.

 

További információ:

Kottász Gergely
PTE sajtóreferens
kottasz.gergely@pte.hu
+36309661257